Lemvig Provsti vil løse miljøproblem: Plastic og metal skal væk fra kirkegårdene

En ny mærkningsordning og et samarbejde med lokale blomsterbutikker skal gøre kirkegårdspynt grønnere

Provst Ole Rasmussen.
Provst Ole Rasmussen.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

En ny mærkningsordning skal gøre kirkegårdene i Lemvig Provsti grønnere. Buketter og dekorationer indeholder nemlig alt for meget plastic, olie og metal og må derfor kasseres som restaffald. 

Det skal et samarbejde med de lokale blomsterhandlere nu ændre på, fortæller Provst Ole Rasmussen:

- Vi har et ønske om at kunne genanvende en meget større del af pynten, så det kan bruges til kompost. Derfor allierer vi os med de lokale blomsterbutikker og udstyrer dem med et grønt mærke, der kan sættes på komposterbare produkter.

Mærket skal sikre en miljørigtig håndtering på kirkegårdene, når blomster og dekorationer visner.

Sparer CO2  

- Når mærket sidder på, så ved medarbejderne, at buketter og dekorationer kan sorteres som komposterbart affald, siger Ole Rasmussen. 

Ved hjælp af den nye mærkningsordning sparer provstiet også betydelige mængder CO2.

- Hvis 80 procent af affaldet kan blive til kompost på kirkegården, i stedet for at blive kørt bort, kan vi spare godt 43 tons CO2 om året. Det svarer til cirka 4,4 procent af provstiets samlede udledning, forklarer provsten.

En af de blomsterhandlere, der har taget godt imod ideen med mærkningen, er Jytte Rønn fra Søndermarks Blomster i Lemvig.

- Det er en rigtig fin idé, at vi tænker over pynt og blomster, som kan bruges til kompost. Både når vi køber til kirkegården, og når vi køber til os selv hjemme, mener blomsterhandleren.

Jytte Rønn fra Søndermarks Blomster i Lemvig.
Jytte Rønn fra Søndermarks Blomster i Lemvig.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Grønnere profil 

Mærkningsordningen bliver også godt modtaget hos medarbejderne på kirkegården i Møborg, hvor der netop nu arbejdes med at få pyntet til påske.

- Vi fjerner en del kirkegårdspynt, hvor der er brugt ståltråd og plastic. Det kan være et problem at få skilt sådanne dekorationer ad. Derfor havner de oftest i containeren med restaffald, siger Søren Iversen.

Nu kan han og kollegaerne se frem til, at pynten bliver grønnere og dermed styrker folkekirkens grønne profil:

- Det er en stor tilfredsstillelse for os, på den måde at være en del af den grønne omstilling, slutter Søren Iversen.